Vergi Kimlik Numarası Alma

Vergi Kimlik Numarası Alma

Vergi Kimlik Numarası Alma

Vergi kimlik numarası (VKN) alma işlemi özellikle ticaret erbapları ve girişimciler tarafından oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Kısaca VKN olarak da geçen bu sistemin detaylı bir şekilde öğrenilmesi ve buna yönelik olarak işlemlerin gerçekleştirilmesi önemlidir. Çünkü mükellef olan kişilerin tüm vergi sorumluluklarının yerine getirilmesi amacıyla başvurulan en önemli adım, kimlik numarasını almaktadır. Bu sistem tamamen kurum ve kişilerin özgün numaralarıyla kayıt sistemindeki hareketlerin takibini sağlar. Aslında bakıldığı zaman vergilendirme işleminin bir parçası olduğu da söylenebilir. Uygulanan her vergiye tabi olan hareketin takibi de yine bu belirtilen vergi kimlik numarası üzerinden yapılarak arşivlenir. 

Vergi kimlik numarası olmayan kurum ve kişilerin bazı vergi sorumluluklarını da üstlenmesi mümkün olmayacaktır. Yani kurumlar aracılığıyla verilmiş olan bu kimlik numarasına sahip olmak kişilerin işlem sırasında kullanmasını gerektirir. Kısacası bu işlemlerde zorunlu olduğu da söylenebilir. Firmanın kurumlar vergisi de dahil olmak üzere ödemeler ve harç ödemeleri sırasında sistem kaydı, başvuru sürecindeki mükellefiyet ispatı gibi gerekli olan tüm işlemler için vergi kimlik numarasını edinmek gerekmektedir.

Vergi Kimlik Numarası Nedir? 

Mükellefiyet kategorisi ve şirket türleri vergilendirme sisteminin birbirinden farklı uygulamaları vardır. Fakat her mükellef için vergi kimlik numarası nedir sorusunu bilmek gerekir. Aynı zamanda bu numarayı alarak vergi kimliğini kazanmak da oldukça önemlidir. Vergi kimlik numarası kurumların, gerçek kişi ve tüzel kişilerin kullandığı tamamen kendilerine özgü olarak tanımlanmış olan 10 haneli numaraya denir. Bu numara sayesinde mükelleflerin vergilendirme aşamasına ait olan tüm işlem ve yaptırımlar da kayıt altına alınmaktadır. Bu sistem aslında her vatandaşa ait olan kimlik numarası gibidir. Yani vergi kimlik numarası mükellefin kimliğini temsil etmektedir. VKN ile en çok yapılan prosedür ve işlemler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Finansal kiralama işlemleri,
  • Tapu ve sicil kaydı işlemleri,
  • Havale ve bono işlemleri,
  • Çek- senet işlemleri,
  • Noter tasdik işlemleri, 
  • Bankacılık işlemleri.

Kendisine ait vergi kimlik numarasını almış olan kurum ve kişiler için özellikle vergi takibi ve kurumsal işlemler sırasında kişinin kimlik numarası gerekir. Firmanın adına yapılacak olan ödeme ve başvuru esnasında firmanın kimliğini de VKN temsil etmektedir. Bu sebeple en başta resmi işlemler de olmak üzere çok çeşitli alanlarda talep edilen kimlik numarasını edinmek büyük önem taşır.

Vergi Kimlik Numarası Nereden Alınır? 

Vergi kimlik numarası nereden alınır konusu da pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu işlem sistemin kuruluşundan beri vergi dairelerinin aracılığı ile kurum ve kişilerin bağlı olduğu vergi daireleri üzerinden yapılmaktaydı. Fakat son dönemlerde internetin de gelişmesiyle e-dönüşüm kapsamında geliştirilmiş olan kamu hizmetleri sayesinde tüm hizmet dijital ortamlara taşınmıştır. Şu an artık herkeste olan e-devlet aracılığıyla vergi dairesinin resmi platformlarından vergi kimlik numarası başvurusu yapılabilir. Aynı şekilde aynı sistem üzerinden sorgulama işlemi de gerçekleştirilir. Bu platform oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

İnternetten Vergi Kimlik Numarası Nasıl Alınır? 

Vergi kimlik numarası alma işlemleriyle ilgili, e-devlet de dahil olmak üzere dijital platforma taşınmış olan kamu kurumları gibi çok çeşitli sistemlerden işlem yapılmasının önü açılmıştır. İnternet Vergi Dairesi’nden başvuru ve sorgulama işlemlerini yürüten mükellefler aslında sistemin yönlendirdiği süreçleri tamamlayarak da kayıt yapabilir. E devlet üzerinden kimlik numarası almak, en pratik ve işlevsel yol olduğu da söylenebilir. Çünkü mükellefiyete ait olan tüm bilgiler e devlet arşivinde yer almaktadır. Başvuru esnasında otomatik olarak sistemden çekilmektedir. Şirket için yapılan bu işlemler herhangi bir iş yükü olmadan tamamen var olan kayıtlar kullanılarak başvuru yapılabilir.  E- devlet üzerinden vergi kimlik numarası almak için;

  • E devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra ‘VKN Başvuru’ yazılmalıdır.
  • Daha sonra ekrana gelen sayfanın yönergelerine uyarak başvuru sürecinin aşamaları ve form doldurma işlemlerinin tamamlanması gerekir.
  • Bilgiler tamamen doldurulduktan sonra ekrana açılan sayfa üzerinden vergi kimlik numarası alınabilir.

Şirketin gösterdiği faaliyet alanından levha koduna kadar çok çeşitli belge tamamen sistem tarafından otomatik bir şekilde çekilmektedir. Bu sebeple sadece doldurulması gereken form alanı kullanılarak işlem tamamlanıp başvuru sonlandırılabilir.

Kimler Vergi Kimlik Numarası Almak Zorunda? 

İnternet üzerinden vergi numarası alma işlemlerini tamamlayan ya da fiziki kanallar aracılığı ile başvurusunu yapmış olan mükellefler bu kimlik numarası ile sayısız işlem gerçekleştirebilir. Fakat bazı kurum ve kişilerin bu numarayı almaları zorunlu hale getirilmiştir. Çünkü belli statüde olan tüzel kişilerin ya da kişilerin içerisinde işlem kaydı sadece VKN üzerinden yapılmaktadır. Türkiye’ye gelmiş olan yabancıların herhangi bir banka hesabı açması, finansal işlem başvurularını yapması ya da gayrimenkul satın alması için vergi kimlik numarası edinmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu işlemlerde Türk vatandaşları için sadece bireysel vergi kimlik numarası olarak T. C. kimlik numarası kullanılabilmektedir. İşletmeler ise başvurular, finansal işlemler ya da vergilendirme gibi durumlarda vergi kimlik numarasını kullanmalıdır.

Vergi Levhası Nasıl Çıkarılır? 

Vergi levhası nasıl çıkartılır sorusu da aslında özellikle girişimciler için oldukça önemli bir konudur. Çünkü herhangi bir işletmenin kamu kayıtları üzerinden mükellef olabilmesi adına vergi levhasını alması gerekiyor. Bu sebeple işletme kuruluşlarından daha sonra vergi levhasını alabilmek için dijital hizmet kanallarını kullanması zorunludur. Gelir İdare Başkanlığının resmî web siteleri üzerinden vergi levhası sorgulama işlemleri ile bu işlem online bir şekilde kolayca yapılabilir. Vergi levhası sorgulama için takip edilmesi gereken bazı aşamalar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İlk olarak GİB resmi adresine giriş yapılmalıdır.  
  • Sistemde ‘e- İşlemler’ kategorisinin altında yer alan ‘İnternet Vergi Dairesi’ hizmet menüsüne tıklamak gerekir. 
  • Ardından ‘Kullanıcı Girişi’ kısmına tıklamak ve e- Beyanname gönderiminde kullanılacak kodu ve şifreyi girmek gerekir. 
  • Giriş yapıldıktan sonra sorgulama satırında vergi levhası araması yapılmalıdır. 
  • Sistem üzerinde kaydı olan vergi levhası görüntülenmeli ya da indirilmelidir. 

İşletme sahipleri herhangi bir vergi levhası sorgulama işlemini GİB’in resmi adresi üzerinden yapabilir. Aynı zamanda tüm belgeleri de yine buradan çıkarabilir. Fakat vergi levhası çıkarma süreci içerisinde ana başvurusu direkt olarak şirket kurma olan kişilerin fiziki kanalları da kullanması gerekebilir. Vergi levhası alma ya da limited şirket kurma da dahil olmak üzere tüm başlangıç işletmeleri için devlet dairelerine fiziki olarak başvuruda bulunmak gerekir. Aynı zamanda başvuruların yeminli mali müşavirlere ya da Esnaf ve Sanatkârlar Odasına yapılması çok daha önemli olacaktır.